Eerste bedrijfspand in Nederland dat voldoet aan de energieneutraliteitseisen van 2050

In Budel staat het volledige energieneutrale bedrijfspand van Different Doors. Het is het eerste bedrijfsgebouw in Nederland dat voldoet aan de energie-eisen van 2050 die vast gesteld zijn in het klimaatakkoord van Parijs! We leggen u graag uit wat er allemaal gedaan is om dit te bereiken.

De weg naar het duurzaamste bedrijfspand

Eigenaar Sil Kuppens werd tijdens het verduurzamen van zijn eigen woning erg warm van dit thema. Dit moest ook kunnen voor het nieuw te bouwen bedrijfspand van Different Doors. Er is vervolgens veel onderzoek gedaan bij o.a. het Jakarta hotel in Amsterdam, zijn er gesprekken gevoerd met Thomas Rau en de bewoners van het toenmalige duurzaamste huis in Heeze. Vervolgens is er in samenwerking met o.a. de TU in Eindhoven, de gemeente Cranendonck, architectenbureau ZIJN en CSB Installatietechniek een projectgroep opgesteld met als gevolg de start van de bouw in februari 2021…

Volledig hout skeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwtechniek waarbij de dragende structuren van een gebouw uit hout zijn opgebouwd. Hout is hierbij het primaire bouwmateriaal en biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere materialen. Houtskeletbouw is bijvoorbeeld snel en eenvoudig te bouwen, waardoor de bouwtijd aanzienlijk wordt verkort. Daarnaast is hout een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal, wat betekent dat gebouwen die met houtskeletbouw zijn opgebouwd, minder belastend zijn voor het milieu. Bovendien is hout een uitstekend isolerend materiaal, waardoor gebouwen die op deze manier zijn opgebouwd energiezuiniger zijn.

Voor de dragende constructie van het bedrijfsgebouw van Different Doors is dus houtskeletbouw toegepast. Het toepassen van houtskeletbouw in plaats van beton en staal kent vele voordelen. Zo resulteert dit o.a. in een enorme CO2-reductie, aangezien tijdens de productie van hout grote hoeveelheden CO2 wordt opgenomen, in tegenstelling tot beton en staal dat tijdens het productieproces CO2 -uitstoot. Bijkomende voordelen, het geeft een beter werkklimaat en een mooiere uitstraling.

Spaceframe en Hot Cold Storage System

Een Hot Cold storage is een energieopslagsysteem dat is ontworpen om warmte- en koude-energie op te slaan voor later gebruik. Het systeem werkt door warmte-energie op te slaan in de zomermaanden wanneer deze overvloedig aanwezig is, en deze energie later in de wintermaanden te gebruiken om het gebouw te verwarmen. Hetzelfde geldt voor koude-energie, die in de winter wordt opgeslagen en in de zomermaanden wordt gebruikt om het gebouw te koelen.

Bij Different Doors is er een buffer met water van 580m3 geplaatst. Deze buffer bestaat uit een aluminium frame (spaceframe) dat onder de grond wordt geplaatst. Een hoogwaardige isolatieschil zorgt ervoor dat de thermische energie langdurig in de buffer blijft. In de buffer zijn warmtewisselaars geplaatst. Doordat warm water een lagere dichtheid heeft, verzamelt warm water zich bovenin het vat en het koude water blijft op de bodem liggen. Gedurende de zomer wordt warmte uit zonnecollectoren opgeslagen in de buffer. Tevens wordt warmte onttrokken uit het bedrijfspand ten behoeve van de koeling. Zo wordt de bovenste laag opgewarmd tot ongeveer 90 graden Celsius. Gedurende het najaar en de winter wordt deze warmte gebruikt en koelt de buffer af tot 20 graden Celsius. Het systeem maakt dan ook gebruik van actief koelen en passief verwarmen. De airco’s die in de zomer de warmte uit het pand onttrekken stoppen de warmte weer terug in de buffer, deze warmte wordt normaal naar buiten geblazen. Dit zorgt voor een minimaal verlies aan energie.

 

De thermische schil, volledig geïsoleerd en triple beglazing

De thermische schil van het bedrijfspand van Different Doors is een laag van materialen die is aangebracht aan de buitenkant. Dit heeft als doel de warmte-energie binnen het gebouw te behouden. Deze laag, ook wel gevelisolatie genoemd, is meestal opgebouwd uit een combinatie van verschillende materialen, waaronder isolatiematerialen en buitenbekleding.

Bij Different Doors is er gebruik gemaakt van triple beglazing in het gehele pand. Daarnaast is er een volledige isolatielaag van 30 cm rondom aangebracht, verborgen onder een laag buiten stucwerk. Voor de gevelbekleding is gebruik gemaakt van barnwood. Barnwood is afkomstig van oude ‘barns’ (schuren) en heeft hierdoor een tweede leven gekregen. Verder zijn alle kozijnen extra luchtdicht gemaakt door speciale tape, dit zorgt voor minimale verliezen bij de ramen.

Het doel van de thermische schil is om de warmteverliezen te verminderen, wat betekent dat het gebouw beter geïsoleerd is en minder energie nodig heeft om op een comfortabele temperatuur te blijven. De thermische schil van een is van groot belang voor de energie-efficiëntie van het gebouw van Different Doors.

Onze berekeningen laten zien dat het energieverbruik erg laag is. Zelfs zo laag dat wij onze modellen en berekeningen meerdere malen hebben gecontroleerd om zeker te weten dat de uitkomst correct is…

– Faas Moonen, TU/e –

Oriëntatie van het bedrijfsgebouw

Ook over de oriëntatie van het bedrijfsgebouw is uitvoerig nagedacht. Er is namelijk rekening gehouden met de stand van de zon. Zo wordt in de ochtend het grote glazen oppervlak verwarmd, waardoor er minder energie hoeft te worden opgewekt.

Zonnepanelen

Op het dak van het Different Doors bedrijfspand zijn maar liefst 468 SOLO zonnepanelen van Solarge geplaatst. De oriëntatie van de zonnepanelen is zowel oost-west als noord-zuid zodat de energieopwekking constant is over de gehele dag en we zo de hele dag door gebruik maken van duurzame stroom.

 

Zonnepanelen dak Different Doors

Heatpipes

Heatpipes zijn buisvormige componenten die worden gebruikt om warmte van een enkele bron naar meerdere plaatsen te verplaatsen. In het geval van bedrijfsgebouwen kunnen heatpipes worden geïnstalleerd op het dak om warmte van de dakoppervlakte af te voeren en te reguleren.

De functie van heatpipes op het dak van een bedrijfsgebouw is om te helpen bij het beheer van de temperatuur van het gebouw. Wanneer het zonlicht op het dak valt, kan dit leiden tot verwarming van het dakoppervlak en daarmee tot warmteoverdracht naar het gebouw binnen. Door de installatie van heatpipes op het dak, kan deze warmte efficiënt worden afgevoerd en afgekoeld, waardoor de binnentemperatuur van het gebouw stabiel blijft.

Heatpipes werken op basis van thermodynamische processen en kunnen warmte over grote afstanden verplaatsen, wat ze ideaal maakt voor toepassingen in bedrijfsgebouwen. Bovendien zijn heatpipes compact en efficiënt, wat betekent dat ze weinig ruimte in beslag nemen en een minimale hoeveelheid energie nodig hebben om te werken.

Wat is er nog meer gedaan om het extra duurzaam te maken?

 

 

 

 

 

 

 

Regenwateropslag in 2 tanks van 7500 liter per stuk om de tuin de besproeien.

 

 

 

 

 

 

Ruime parkeerplaatsen met open sierbestrating voor optimale water irrigatie in de grond.

 

 

 

 

 

 

Alle bedrijfs-personenwagens zijn volledig elektrisch.


Het resultaat, volledig energieneutraal bedrijfspand in Budel!

Bedrijfsgebouw anno 2050 is mede mogelijk gemaakt door het
Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het rijk in het kader van OPZuid.